Rolnictwo

Rolnictwo

Gospodarstwa indywidualne - 60%
Gospodarstwa państwowe - 35%
Gospodarstwa spółdzielcze - 5%

Klasy ziemi: grunty V i VI klasy - 75%, grunty IV klasy - 20%, grunty III klasy - 5%

Rodzaj produkcji: żywiec wieprzowy, żywiec wołowy, mleko, zboże, ziemniaki.

Wielkość produkcji
Na 1 ha przypada:

  • 55 kg żywca wołowego
  • 115 kg żywca wieprzowego
  • 713 l mleka
  • 450 kg zbóż
  • 370 kg ziemniaków
    W przeliczeniu na 1 ha sprzedaż wynosi 35 tys. zł.

Rolnicy przodujący w gospodarstwach indywidualnych:

  1. Puchała Stanisław - Nowa Wieś - sprzedaje prywatnie ziemniaki, posiada od 20-30 macior, tuczników, podpisał umowę z Centralą Nasienną, w 1982 r. oddał 155 ton sadzeniaków i 70 ton ziemniaków jadalnych, jego gospodarstwo jest 30 ha.
  2. Górzyński Władysław - Nowa Wieś
  3. Bajcar Kazimierz - Moszyce
  4. Głowacz Józef - Olszówka

Średnia wydajność 4 zbóż:

  • w gosp. indywidualnych - 30,8 q
  • w PGR - 24,5 q
  • w RSP - 27 q
    Wydajność ziemniaków:
  • w gosp. indywidualnych - 140 q
  • w PGR - 120 q
    Produkcja siana łąkowego:
  • w gosp. indywidualnych - 72 q
  • w PGR - 37 q
  • w RSP - 50 q

Z notatek odręcznych:
Zniszczenia wojenne dotknęły również rolnictwo powiatu sycowskiego. W połowie 1945 roku doliczono się w powiecie 183 krów, 92 koni i 82 macior na 2226 gosp. chłopskich. W akcji żniwnej 1945 roku pomogło wojsko. W 1946 r. spora część pól nie była obsiana. UNRRA dała 230 koni. W 1947 r. zakończono akcję osadniczą i ukształtowała się struktura gospodarstw - powstało 2860 gospodarstw. W 1947 r. było 700 ha odłogów.

W 1951 było już 2416 koni, 6440 bydła, 6491 świń. Rosła produkcja rolna, powiększało się zużycie nawozów.

Rosła mleczność krów - 1960 - 2050 litrów.